De auto van de zaak hoe zit dit nou precies als je ondernemer bent en welke opties heb je? Hoe werkt het met de belastingen? Allereerst is het belangrijk dat we onderscheid maken tussen twee verschillende belastingen. De inkomstenbelasting en de btw! Dit zijn twee verschillende regelingen. En ook omtrent de auto van de zaak zijn er twee aparte opties.

Inkomstenbelasting

Allereerst gaan we in op de inkomstenbelasting want voor de inkomstenbelasting heb je twee mogelijkheden.

Optie 1:

De eerste mogelijkheid is dat je minder dan 500 km per jaar privé rijdt. In dat geval behoort je auto tot het ondernemingsvermogen. Wat houdt dat nou precies in? Het houd in dat alle kosten die je aan de auto hebt zakelijke kosten zijn. Dus denk aan onderhoud, brandstof ect. Dus dat zijn kosten die drukken je winst. En hoe lager je winst, hoe minder inkomstenbelasting je betaalt. Wat wel heel belangrijk hierbij is. Is dat je een sluitende ritten registratie bijhoudt.

Optie 2:

Voor de tweede optie geld is dat je met je auto 500 km of meer per jaar privé rijdt. Dan heb je weer twee verschillende opties. Ten eerste is het mogelijk dat je de auto privé houdt. Dus op dat moment heb je een privéauto die geen ondernemingsvermogen is. Dat houdt dus in dat je geen kosten voor reparatie, aanschaf onderhoud en dergelijke op de zaak mag zetten. Maar dat je per zakelijk gereden km 19 cent mag doorbelasten aan je onderneming. En dit zijn weer kosten die je winst drukken. Maar de auto blijft dan een privéauto. De andere optie die je hebt als je 500 km of meer rijdt is de auto wel op de zaak zetten maar bijtelling te betalen. In dat geval komen alle kosten wel op de zaak maar daar betaal je dan wel bijtelling over. 

Wat voor jou voordeliger is dat hangt dus van jouw persoonlijke situatie af. Het verschilt per auto, per ondernemer en hoeveel je verdient, hoeveel je rijdt, hoeveel kosten je maakt met je auto wat voor soort auto je hebt! Wat het bijtelling percentage is. Of het voor jou voordeliger is ja of nee. Om het als ondernemersvermogen of als privévermogen op te voeren bij de inkomstenbelasting. 

Belastingsoorten

Dan hebben we de tweede belastingsoort die staat dus weer helemaal los van de eerste keuze ten aanzien van de inkomstenbelasting. En dat is de keuze die je maakt voor de btw. Daarbij heb je wederom de keuze die je maakt tussen de auto aanmerken als privé of ondernemingsvermogen. Heb je de auto aangemerkt als ondernemingsvermogen dan mag je de btw op de kosten zoals bijvoorbeeld onderhoud, reparatie ect. Allemaal in mindering brengen en mag je aftrekken in je btw-aangifte.  Je moet wel de btw over je daadwerkelijke privégebruik in een privé correctie vermelden, hoe je dat doet dat lees je in de aankomende blog. Die gaat over privé correcties en hoe je dat precies doet!

Heb je geen sluitende ritten administratie waaruit deze privé km blijken. Dan moet je met een bepaald percentage afrekenen. Dit is 2.7% van deed cataloguswaarde of 1.5% bij bijvoorbeeld een marge auto. Of als je de auto van een particulier hebt gekocht. 

De tweede optie die je ten aanzien van de btw hebt is is dat je alleen de btw mag aftrekken voor zover deze toezien op zakelijk gebruik van de auto. Dit moet je natuurlijk wel goed kunnen onderbouwen. En dat is vaak best wel lastig. Dus ga hier niet zomaar vanuit, en zomaar btw aftrekken. Nog een kleine tip het is wel belangrijk dat je btw belaste omzet maakt. Dus op het moment dat je geen btw belaste omzet maakt is het ook niet mogelijk dat je btw kan aftrekken. 

Mocht je meer informatie willen of heb je vragen dan kan je ons altijd een berichtje sturen.